Kaitsetööstuse Liit tunnustas silma­paist­vai­mat aasta tegu

16.12.2020

Back

Eesti Kaitsetööstuse Liit valis tänavu esmakordselt Eesti aasta kaitsetööstusettevõtte asemel kaitsetööstuse aasta teo. Tunnustuse pälvisid neli Eesti ettevõtet, kes võitsid Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmis kaasates kokku 10 miljonit eurot teadus- ja arendusprojektidele.

 Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmis (European Defence Industrial Development Programme) võitsid rahastuse Eesti ettevõtted Milrem AS, Cybernetica AS, GT Cyber Technologies OÜ ja DefSecIntel Solutions OÜ.

 

Kaitseminister Jüri Luik andis üle aasta teo auhinna ning sõnas, et Eesti kaitsetööstus on sel aastal rahvusvahelisel areenil silma paistnud tugeva, võimeka ja ambitsioonikana.

“Oleme sektori arendamisel üheskoos jõudnud järgmisesse arenguetappi – kaitsetööstus panustab Eesti majandusse, aitab luua Eestile ja meie liitlastele maailmatasemel lahendusi julgeoleku tagamiseks ning kinnistab Eesti rahvusvahelist innovaatilist kuvandit,” ütles Luik.

Luik lisas, et aasta tegu – toetus Euroopa Kaitsefondi pilootprogrammist – on väga suur samm Eesti kaitsetööstusele ja tõestus sellest, et väikestel riikidel ja ettevõtetel on võimalik programmis osaleda ning ühiselt EL-is uusi kaitsevõimeid luua.

Kaitsetööstuse Liidu nõukogu esimehe Taavi Veskimägi sõnul otsustas valimiskomisjon tänavuse erilise aasta tõttu rakendada tavapärasest erinevat lähenemist ning valida kaitsetööstuse aasta tegu, et esile tõsta mitmete Eesti ettevõtete suurt edu.

Ta lisas, et Eesti ettevõtete edu Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmis on märk enam kui kümne aastase Kaitseministeeriumi ja kaitseväe ning ettevõtete ja Kaitsetööstuse Liidu koostöö edukusest. „2020. aasta jääb märkima järgmist sammu kodumaise kaitsetööstuse arengus, kus meie ettevõtted on saanud oluliseks osaks Euroopa kriitiliste kaitsevõimete arendamisel,“ ütles Veskimägi.

“Tahan tänada siinjuures kõiki ettevõtjaid, ametnikke ja poliitikuid, kes on panustanud sellesse eduloosse. Eesti kaitsetööstust osana Eesti kaitsevõimest saab arendada ainult tugevas riigi ja ettevõtete koostöös. Teisiti ei ole see olnud kuskil võimalik, ega ei saa olla ka meil,” märkis Veskimägi.

„Eesti kaitsetööstusettevõtted on tõestanud, et oleme konkurentsivõimelised tehnoloogiapartnerid üle-Euroopalistes koostööprojektides. Riigi ja ettevõtluse koostöö on Euroopa Kaitsefondi raamistikus toiminud suurepäraselt ning see on muutnud võimalikuks kaasa rääkida Euroopa kaitsevõime arendamisel kõige kõrgemal tasemel. Peame seda koostööd ja ambitsioonitaset hoidma ning ka tulevikus oluliste võimekuste arendamisel kaasa rääkima või neid lausa juhtima,“ sõnas Milrem Robotics-i juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Eesti kaitsetööstuse aasta ettevõtte tiitli välja andmine on traditsioon, mille eesmärk on tunnustada ja esile tõsta kaitse- ja julgeolekuvaldkonna ettevõtteid, kes on aasta vältel saavutanud silmapaistvaid tulemusi olles heaks eeskujuks ka teistele valdkonna ettevõtetele. Kokku on pälvinud aasta ettevõtte tiitli kuus Eesti ettevõtet: Baltic Workboats AS (2013), Cybernetica AS (2014), Defendec OÜ (2015), OÜ ELI (2016), AS Samelin (2017) ja OÜ Englo (2018).

Tänavuse „Eesti kaitsetööstuse aasta tegu“ valimisel osalesid kaitseminister, siseminister, välisminister, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister, Kaitseväe juhataja, Kaitseliidu juhataja, Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, Kaitseväe Akadeemia ülem, Tallinna Tehnikaülikooli rektor, EAS-i juhatuse esimees ja Eesti Kaitsetööstuse Liidu esindajad.

Eesti Kaitsetööstuse Liit loodi 2009. aastal, mis koondab tänaseks üle saja ettevõtte ja hõlmab kõiki olulisi kaitsetööstuse valdkondi. Liidu eesmärgiks on luua liidu liikmetele paremad võimalused  kaitseotstarbeliste teenuste ja kaupade turul ning olla strateegiliseks partneriks Eesti riigile, tugevdades Eesti kaitsevõimet ja panustades majanduse arengusse.

Back

Marketing and Public Relations Assistant

+372 5648 3446