Eesti ettevõte võitis Euroopa Kaitseagentuuri innovatsiooni auhinna

03.12.2020

Back

Eesti raadioelektroonika ettevõte Rantelon koostöös Tampere Ülikooli raadioside uurimisrühmaga võitis Euroopa Kaitseagentuuri iga-aastase kaitsevaldkonna innovatsiooni auhinna konkursi. Ranteloni ja Tampere Ülikooli koostöös esitatud võidutöö pakub lahenduse elektroonilise sõjapidamise vahendite, sh droonivastased seadmed, oluliseks täiustamiseks tuginedes täisdupleks raadioside tehnoloogiale.

Sõjapidamine tugineb üha enam elektroonilisele võitlusele, mistõttu elektroonilise võitluse vahendite arendamine on kaitsevõimekuse tõstmises oluline aspekt. Ranteloni teadus- ja arendustööd täisdupleks raadioside vallas toetab Eesti Kaitseministeerium kaitsetööstuse arendusprojektide konkursi kaudu ning projekt hõlmab ka rahvusvahelist koostööd NATO teaduse ja tehnoloogia organisatsioonis.

Rantelonis täisdupleks projekti juhtiv insener, Karel Pärlin, selgitab nende võidutöö ideed järgnevalt: „Tavapärane raadiotehnoloogia ei võimalda samaaegselt ühel ja samal sagedusel signaale saata ja vastu võtta, sest raadio enda poolt saadetav signaal n-ö matab selle raadio jaoks kõik kaugemalt tulevad ning nõrgemad signaalid. Sellised enesehäired takistavad elektroonilise sõjapidamise vahenditel vastase signaale samaaegselt avastada, jälgida ja segada.”

„Meie arendustöö ja konkursile väljapakutud lahenduse eesmärk, täisdupleks raadiote kujul, on selle piirangu eemaldamine. Droonivastases võitluses, mis on Ranteloni üks tegevusvaldkondadest, aitab see tõsta olukorrateadlikkust ning segamise efektiivsust.” Tampere Ülikooli dotsent Taneli Riihonen, kelle uurimisrühmaga koostöös auhind võideti, lisab, et „täisdupleks raadiotehnoloogia võib elektroonilises sõjapidamises sisse juhatada paradigma muutuse.”

Euroopa Kaitseagentuuri innovatsiooni auhinna eesmärk on tunnustada ettevõtteid ja teadusasutusi kaitsevaldkonnas rakendatavate innovaatiliste ning murranguliste ideede eest. Käesoleva aasta konkurss keskendus lahendustele droonivastase võitluse valdkonnas ning tihedas konkurentsis autasustati seekord kahte projekti – lisaks Ranteloni ja Tampere Ülikooli tööle tunnustati ka Itaalia lennunduse ja kosmonautika uurimiskeskuse CIRA projekti.

Back

Marketing and Public Relations Assistant

+372 5648 3446